Tuesday, July 10, 2012

Vrijdag 6 juli 2012



Heel vroeg opgestaan vandaag, want er zijn twee plaatsen waar je de was kan doen op de camping en eentje ervan is gratis.  Je moet er dus vroeg bij zijn.  We waren net op tijd, want de was draaide nog geen vijf minuten of de mensen stonden al in de rij.  Wel een gezellige plaats om te babbelen, want iedereen weet wel wat interessants te vertellen over het trekken door het land.  De tijd die je wacht op je was is dus zo verstreken.  Je zou er bijna een stoel en een kop koffie bijpakken en er een gezellige buurtplaats van maken...

Daarna hebben we, zoals we van plan waren, vandaag meteen een nachtje bij geboekt.  We willen ook weer niet te lang blijven, want misschien is er op een andere plaats ook wel weer genoeg te zien voor een langer verblijf. 

De was klaar en opgehangen besluiten we eerst eens door het plaatsje te lopen.  Het is niet groot (slechts onder de 300 inwoners), maar wel op toerisme van onze soort ingesteld.

Op weg naar het informatiecentrum komen we langs een dode boom op een kruispunt.  Dit blijkt een datum reference te zijn voor de eerste landmeters die hun werk deden in deze streek.


Daarna lopen we naar het informatiecentrum, alwaar een heel interessante video getoond wordt over de geschiedenis van het stadje, voornamelijk uit de tijd van de goudvondsten en de komst van de Chinese immigranten in deze streek.




Daarna lopen we het centrum door voor aanvullende informatie en buiten de grote tuin in waar mooie metalen sculptures te zien zijn en oude machines uit de tijd van de eerste goudmijnen.




Dat gezien lopen we verderop de straat in waar een reeks oude, houten gebouwen staan die helemaal zijn gerestaureerd, o.a. het woonhuis van de politie agent, een de gevangenis, het huis van de mine warden, het houten gerechtsgebouw en een grote hal, die nu dienst doet als community hall waar films getoond worden en gedanst wordt.  Er is ook een houten schoolgebouw, dat nog gerestaureerd moet worden en een heel oude slagerij.

een nog te restaureren oud schoolhuis

gerestaureerd voormalig huis van de plaatselijke politie agent

gevangeniscel

gerechtsgebouw

Croydon on a hot night!
(de mensen hier hebben gevoel voor humor!)


We zijn hier zoet mee tot aan lunchtijd.  Na de lunch bereiden we de avondmaaltijd voor die tijdens het kamperen in een soort moderne ‘hooikist’ warm gehouden kan worden.  Altijd makkelijk.  Daarna lopen we nog even naar de oudste nog in gebruik zijnde general store die ook nog een klein museumpje bevat.

general store

Terug voor koffie en een praatje met onze buren op de camping, die uit Melbourne komen.  Ze zijn naar het warme noorden gekomen om de kou te ontvluchten.

Even na vieren rijden we naar een ruine van een Chinese tempel.  Je kunt er helemaal omheen wandelen en er is veel informatie over verschillende Chinese gezinnen uit de tijd van de goudwinning.

ruine van de Chinese tempel

een wallaby zit toe te kijken (midden)


Dan door naar een groot meer.  Er is geen mens en het is er mooi en heerlijk rustig.  We besluiten hier aan het water onze avondmaaltijd te gebruiken.  Wat betere plaats dan in alle rust met de late middagzon en wallaby’s als toeschouwers.

duidelijke waarschuwing!

picnic aan het water

idem


Na het eten rijden we snel naar de mooie lookout vlakbij.  We zijn er net een paar minuten voor zonsondergang en het is niet alleen een prachtig vergezicht over Croydon, maar ook de laatste stralen van de zon die spelen over een wolkenmassa zijn een bezienswaardigheid.

uitzicht over Croydon

ondergaande zon

idem

Thuisgekomen nog even wat internetten en daarna kijken tot bedtijd nog even naar een film op de laptop.  Helaas hebben we alle seizoenen van de Tudors afgewerkt, dus moeten we het nu met wat losse films doen.

No comments:

Post a Comment