Saturday, May 2, 2009

Start: Brisbane-Melbourne - 15 april 2009

Als voorwoord even dit: In de loop van het verhaal zal ik proberen een kaart van Australië in te voegen, maar ik heb nog geen idee hoe ik dit aan ga pakken. Het is de bedoeling dat op die kaart de route aangegeven wordt die Frans en Ad gaan nemen.

Ik zal wel zoveel mogelijk de stopplaatsen aangeven en beschrijven en er de co-ordinaten van Google Earth bijvoegen, zodat je die evt. kunt bekijken. Een aanrader is om de 'street view' (stratengezicht: dat door op de kleine cameraatjes te klikken) in te stellen en zo een goed gezicht op de omtrek te krijgen van de verscheidene stopplaatsen. Foto's zullen niet altijd meteen voorhanden zijn, want Australië is uitgestrekt en in het binnenland is er vaak geen mogelijkheid om te telefoneren of te internetten.

Al begint de eigenlijke reis pas in Melbourne, toch moeten Frans en de campervan (die "Young Pups" genoemd is en de nummerplaat is "pup 55" lees: "pupss"!) eerst daarheen reizen om zijn reisgenoot, Ad (Adrian) op te halen. Op 15 april is het dan eindelijk zover. Er is veel aan de campervan gepoetst en gesleuteld om hem reisvaardig te krijgen, maar nu kan de tocht in alle ernst beginnen. Frans is er klaar voor.......... Nou ja, bijna! Klein probleempje: hij is zijn bril kwijtgeraakt tijdens de laatste kleine klusjes en vindt hem uiteindelijk terug onder in de wagen bij de accu. Gelukkig, nu kan hij weg........ Nou ja, nog niet helemaal zonder problemen, want de bus start niet! Frans zit echter niet voor één gat gevangen en laat 'm van de wat schuin aflopende afrit rollen en krijgt hem uiteindelijk aan de gang. Ja!!! Nu kan hij gaan.......

De rit op de veerboot naar het vaste land is geboekt voor 9:20u en vandaar is het een relatief korte rit naar Forest Lake waar hij mij oppikt, want ik ga mee reizen tot Melbourne. Het is een lange afstand (nog net geen 2000 km) en als je het rijden af kunt wisselen is het gezelliger en makkelijker vol te houden. Ook in Forest Lake loopt het vertrek niet soepel, want ik vergeet de oplader voor mijn mobieltje en we moeten dus nog even terug. Daarna brandstof innemen en eindelijk, nu gaat het echt gebeuren. De campervan is nog niet helemaal uitgeprobeerd met een proefrit, dus hopen we voor niet al te veel verrassingen te komen staan. Dat die er zullen zijn, al zijn het kleine, ontdek je al gaandeweg als je het relaas verder doorleest.


Vanaf Forest Lake nemen we de Warrego Highway richting Toowoomba. Vlak voor Toowoomba is een rustplaats (rest stop oftewel picnic area) waar we al vaker gestopt hebben en hier gaan we even lekker genieten van ons eerste kopje koffie "aan boord". Coordinaten: 27 33'4.42"S 152 7'11.40"E














Foto gekopieerd van Google Earth 'street view'



















Frans aan zijn bakkie leut (aan zijn gezicht te zien moet het nog even wennen)
















Spreekt voor zichzelf..........


Vervolgens rijden we richting Toowoomba. Het is daar een erg steile weg, tegen de bergrange op, want Toowoomba ligt betrekkelijk hoog, maar de wagen houdt het best. Wat langzaam aan, maar we gaan toch sneller dan de grote vrachtwagens die altijd vreselijk moeite hebben met deze klim.

Dan gaan we verder door tot we tegen het eind van de middag in Wyaga aankomen bij een rest area langs de weg (Gore Highway) en stoppen daar voor eten en overnachting: 28°09’32”S, 150°39’23”E

Dit is een truck stop, maar we hebben rustig kunnen overnachten en hebben goed geslapen voor een eerste nacht, maar we ontdekken al wel het eerste probleem. Er zit een soort heet water voorziening in de campervan, maar die voorziet ons net genoeg voor een halve spoelbak met heet water, dus douchen bij koud weer is uitgesloten. We redden ons derhalve met een keteltje water. Dat deden we heel vroeger ook.....














Voorbij Wyaga krijgen we een lange weg met langs de kant veel grote cactussen, de Prickly Pear genaamd. Lange tijd zijn deze een plaag geweest en je kunt zien waarom, er staan er eindeloos veel en ze worden zo groot als een boom. Ze waren (zoals zoveel ingevoerde planten en dieren, waarvan de groei uit de hand gelopen is) door de eerste kolonisten ingevoerd voor industrie, omdat ze een beestje aantrokken dat rode kleurstof afgeeft als het fijngeknepen wordt. Het fruit kun je eten. We hadden er vroeger eentje in onze tuin in Alexandra Hills. Het nadeel is echter de stekels......... Op de volgende foto kun je zien hoe groot ze wel worden:


















Hier laat ik het voor vandaag even bij.....


Summary in English:
The first part of the trip, the one from Brisbane to Melbourne Frank and I have done together to make driving a little easier, because Frank is picking up his mate in Melbourne. I show the pictures as we go with the names of the rest areas or camping spots (if I know them) and also with the coordinates from Google Earth and, where possible, pictures from the street views from the same. You can copy the coordinates as they are and paste them in Google Earth to have a look for yourself.

The first stop is on the Warrego Highway on the way to Toowoomba where we stop for a cuppa. Next is a rest stop on the Gore Highway near Wyaga where we stay for the night. We discover that the hot water system is not working as expected, so we can't have showers, but we can make do with a kettle of hot water when needed.... After Wyaga we drive along a road with huge prickly pear plants, hence the picture of Frank to show how big they are. And that's all for today.

No comments:

Post a Comment