Monday, May 4, 2009

Brisbane-Melbourne 18 april 2009

18 april 2009

Voordat we vertrekken genieten we eerst even van een korte wandeling langs het water. De planten en dieren schitteren in de ochtendzon. Waren er gisteravond hele vluchten kaketoes, vandaag zijn ze stil, maar er zijn wel veel eenden nu.



















Om 8 uur vertrekken we (en vinden een veel gemakkelijker weg terug uit de kampeer plaats) en rijden tot Uranquinty aan de Olympic Highway waar we stoppen om te tanken. Dan door tot 10.15u voor onze 'morning tea' die we gebruiken bij een rest stop aan de Murray River in Albury: Noreuil Park 36°05’17”S 146°54’15”E Albury ligt op de grens van New South Wales en Victoria.













We stoppen net lang genoeg om een hele busvol 'oudjes' (ik discrimineer niet hoor!) met onze ogen te volgen die allemaal de bus instappen en netjes hun voeten moeten vegen op een matje, uitgespreid voor de ingang. We gniffelen maar even over die zorgzaamheid.... Nee, ik heb geen foto van de bus, alleen van het park!

Om 12.45u de wat meer belangrijke stop van de dag: lunch. We zoeken ons een rotje naar een rest stop die de navigator aangeeft, maar die schijnt niet te bestaan. Verkeerde coordinaten in het boek? Wie weet. We vinden er echter eentje aan de overkant van de weg, niet zo ver er vandaan, dus eten in alle rust ons boterhammetje. Het is Balmattum Rest area ten NO van Euroa 36°42’49”S 145°38’05”E













Voorbij Euroa verlaten we ook weer de snelweg. Niet zo zeer om een mooi ritje door de country te maken dan wel vanwege alle wegwerkzaamheden en de misverstanden die daardoor onstaan met het navigeren. De country road is eigenlijk ook helemaal geen probleem. Schiet lekker op en je ziet weer eens wat anders. Gelukkig niet veel langzamer dan de snelweg, want het is inmiddels zaterdagmiddag en we hadden eigenlijk beloofd om vrijdagmiddag of zaterdagmorgen in Melbourne te arriveren.

Hoewel, erg dringend is het ook weer niet, want.......... toen we eerder in de dag per telefoon lieten weten dat we niet zo ver meer van Lilydale (ons einddoel) vandaan waren kregen we te horen dat Frans zijn reisgenoot in het ziekenhuis lag. Niet ernstig, maar zoals achteraf bleek toch nog goed voor een klein weekje medische verzorging.

Enfin, we rijden rustigaan en beseffen dat we het gebied van de bosbranden bereiken in de buurt van Kinglake, dat heel erg vernield is door de branden. Wat een ravage! Eindeloze kilometers verbrande bomen en verdorde bladeren, zwarte grond en verwoeste huizen. Niet allemaal. Het is soms een verbazend hoe grillig zo'n bosbrand kan zijn. Sommige huizen (en tuinen) zijn niet geraakt, anderen tot de grond toe of gedeeltelijk verbrand. Ik wist wel hoe angstig bosbranden konden zijn, maar dit brengt het toch weer even thuis. Ik heb geen foto, wel een filmpje, maar weet nog niet hoe ik dit moet publiceren. Komt later wel eens.

Wat we wel hebben is een foto van een wombat die we zagen toen we op een rustige zijweg reden. We stopten zodat Frans foto's kon maken. Helaas is er maar eentje gelukt, omdat in eerste instantie het fototoestel niet goed stond afgesteld. Maar het feit dat we eindelijk eens een wombat in levende lijve, buiten een dierentuin, gezien hebben is toch al heel wat.









Dan, om 15.40u nog een laatste keer bijtanken van brandstof in Yarra Glen aan de Melba Highway en een half uurtje later zijn we in Lilydale, ons voorlopige einddoel.

Summary
18 April 2009
In the morning we go for a short stroll along the water and tak some pictures of the river bathing in early morning sunshine. Then we leave and find the easy way out of the camping ground. Via a fuel stop at Uranquinty we arriv3e at Noreuil Park on the Murray River in Albury for morning tea. The next stop is for lunch at Balmattum Rest area NE of Euora and from there we travel further along country roads till we get to the Melba Highway. There we see all the devastation of the recent bushfires. We have also been informed that Frank's travel companion is in hospital and, as it happens, will stay there for nearly a week. Before we get our last fuel at Yarra Glen we spot a wombat along the road, and a half hour later arrive at our destination Lilydale.

No comments:

Post a Comment