Sunday, May 31, 2009

23 mei 2009

Het is gebleken dat het toch wel moeilijk is om niet uit de eerste hand verslag te doen van de reis, temeer daar er om verscheidene redenen problemen zijn met het versturen en de nummering van de foto’s. Vandaar dat van nu af aan het verslag per dag gedaan wordt.

23 mei 2009

Om 9 uur vertrek richting Normanton met een koffiestop bij de Blackbull Camping area: S17 56’23” E141 45’27” vlak bij het plaatsje Blackbull aan de . Langs deze weg zijn er veel wallaby’s, dode en levende, te zien en ook veel koeien, binnen de omheining en er buiten.

wallaby











De omgeving hier is die van een savannah met verschillende struiken en bomen, soms dor en dan weer groen. Een savannah is een tropisch grasland ecosysteem van bomen en gras. De bomen staan ver genoeg uit elkaar zodat de kruinen elkaar niet raken waardoor er voldoende licht valt op de grond voor de groei van een ononderbroken graslaag.

Na weer een goed uur rijden stoppen de mannen in Normanton (S17 40’04” E141 04’13”) voor boodschappen en bier en gooien de tank weer eens vol. Ook lunch wordt niet vergeten. Ad belt Nelly en Frans laat een boodschap achter op het antwoordapparaat voor Marion.

Van Normanton rijden ze tot de volgende stop en op weg komt hen een huifwagen tegemoet, getrokken door 3 kamelen met aan beide zijden achter de wagen nog 2. Helaas niet snel genoeg klaar om een foto te maken.

Ze zien ook nog 3 vogels met lange poten, ronde buik en korte rode snavels en witte neus. (Marions aantekening: Ik denk dat dit brolga’s zijn geweest.

brolga













Ik heb ook aan de sarus crane gedacht, maar die heeft niet zo’n ronde buik.) Ook zijn er veel roofvogels (waarschijnlijk kites) die voor de dode wallaby's komen. Dat is een makkelijk prooi en schone opruiming.

kite
















Na Normanton stoppen ze aan de Burke Developmental Rd (S18 17’15” E140 48’35”) voor een foto’s en nog wat, maar aangezien de foto’s niet doorgekomen zijn en de informatie ietwat incompleet weet ik niet precies waarvoor. Ze zijn wel een plaats voor de nacht aan het zoeken, maar dat valt niet mee. Er zijn er 5 maar die liggen te dicht langs de weg of er zijn geen bomen voor schaduw. 2Km voor het Burke & Willes Roadhouse loopt er een goanna over de weg. Frans attendeert het tegemoetkomende verkeer erop zodat ze het te ontwijken of langzaam rijden. Dat gebeurt gelukkig ook.

goanna












Dan stoppen ze voor de nacht bij het Burke & Wills Roadhouse:
S19 13’41” E140 20’50” Het is de enige ‘bezienswaardigheid’ aan de Burke Developmental Rd, oftewel Matilda Highway en dus ook een populaire stop voor al wat zich (hoofdzakelijk op wielen) voortbeweegt op deze weg. Er zijn dus ook vele road trains die hier stoppen. Deze keer is het Frans gelukt om er een paar foto’s van te maken om je een idee te geven. Bijkomende informatie: elke van de 82 banden is opgepompt tot 9atm en kan 3000kg dragen. De kosten zijn ca. $2000 per band!

road train met 82 wielen en 4 reserve - de lengte is 51m















En Ad heeft 'kook-dienst' dus gaat op zijn gemak langs de weg aardappels zitten schillen:
















Summary
23 May 2009
Frank and Adrian travel to Normanton and stop for morning tea at the Blackbull Camping area. The surroundings are real savannah, with some trees and mostly grass. They stop in Normanton for lunch, shopping, beer and diesel and ring up to let the homefront know where they are. Next they travel southwards and come across a camel-drawn carriage, of which Frank hasn’t been able to take a picture. They see lots of birds, most likely kites and brolgas. Along the Burke Developmental Road they stop for pictures (which I don’t have) and travel further to the Burke and Wills Roadhouse. There they discover another road train, of which Frank takes pictures this time. This road train has 82 wheels and 4 spares and is 51m long. The tyres are inflated to 9atm. and can carry 3000kg. Each tyre costs approx. $2000.

No comments:

Post a Comment